UÇURUMA DOĞRU GİDEN EVLİLİĞİ KURTARMA ÇABALARI



Evlilik hayatına sonsuz mutluluğu yakalamak düşüncesiyle başlamak elbette abartılı bir beklentidir. Her türlü birliktelikte olduğu gibi evlilik ilişkisinde de inişler ve çıkışlar, mutluluklar ve hayal kırıklıkları olabilir. Önemli olan, problemlerin farkına varıp, çözecek kararlılık ve samimiyetle evlilik ilişkisine devam etmeyi başarabilmektir.
Birçok evli insan eşlerinin uzun süredir çaldığı imdat çanlarına kulak tıkayarak sanki bu huzursuzluklar doğalmış ve kendiliğinden bir gün düzelecekmiş gibi davranırlar.  Fakat aniden eşlerden biri boşanmayı düşündüğünü söylediğinde, bu çanlara kulak asmayan eşin, yer ayaklarının altından adeta kayar. Peki, girilen bu çıkmazdan nasıl bir çaba ile geri manevra yapma imkanı vardır.
Bu konu ile ilgili durumlar çiftler arasındaki sorunların mahiyetine göre değişiklik gösterse de, siz okurlarıma genel faydası olabileceğini düşündüğüm bu manevraları 7 genel başlık altında topladım.

1- Harekete hazır olun
Eğer evliliğinizi kurtarmak istiyorsanız, eşinizin açıkladığı boşanma düşüncesi karşısında ilk yapmanız gereken şey panik yapmamak, ağlamayı kesmek, sakin olmak ve bir hareket planı oluşturmaktır. Buradan sonra anlatacağım basamaklar size sağlam bir başlangıç için kılavuzluk edecek.

2- Güçlü görünmeye çabalayın
"Bana bunu nasıl yapar?" Sizin duygularınıza tercüman bir cümle olabilir ama büyük ihtimalle eşiniz tarafından zavallı ve acınılacak bir izlenim verir. Eşinizi sadece suçluluk duygusu yüzünden geri kazanmak, eğer tabi bu kazanmaksa, eşinizde sadece depresif bir duygu oluşturur. Bu durum evliliğinizi kurtarmak için hiç iyi bir yol değildir.
"Zavallı ben " modundan vazgeçip "Gurur duyduğum ben " moduna geçin. Evliliğinize getirdiğiniz pozitif ve renkli katkılara odaklanıp bunları güçlü bir şekilde her zamankinden fazla hayata geçirin. Övünmeden, eşinizin başına kakmadan, tartışma materyali olarak kullanmadan.  Övgülerinizi ve takdirlerinizi eşinize saklayın. Yaptığınız iyi şeyleri karşınızdakinin gözüne sokmak itici bir tavır olacağından yaptıklarınızı kaldıraç olarak kullanmaktan sakının.
Takdirden bahsetmişken, güçlü insanlar dışarıya pozitif enerji yayarlar. Neredeyse kaybedeceğiniz eşinize gülümsemeniz, esprilerine gülmeniz önemlidir. Sevginizi belli edin.  Eşinizin size yaşattığı iyi ve güzel şeyler için minnettarlığınızı belli edin. (Kolay olmayacağını biliyorum ama unutmayın, boşanmak isteyen siz değilsiniz)

3- Yaşadıklarınızı gözden geçirin
Eşinizin size sürekli yaptığı eleştirileri, tartışmalar sırasında sıkça söylediği kızgın sözleri ve aklınıza gelebilecek tüm anlaşmazlıklarınızı bir liste haline getirin.
Listeyi eşinizle oturup gözden geçirin. Bu sırada sakin ve kararlı durun. Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızla konuşuyor gibi konuşun. Tartışırken eşinizin kişiliğine değil, problemlere odaklanın. Suçlayıcı ve kırıcı olmamaya özen gösterin.
Anneniz ve babanız, kardeşlerinizle yaşadıklarınızı gözden geçirin.  Listede  şikayet edilen konuların hangilerinin geçmişinizden kaynaklandığını, hangilerinin büyürken edindiğiniz alışkanlıklar ya da zamanla gelişmiş sorunlar olabileceğine bakın. Bazı problemli alışkanlık ya da davranışlarınızı bırakıp bırakamayacağınızı ve hatta yerlerine neler koyabileceğinizi değerlendirin.
Listenizin üzerinde bu sorunları nasıl aşacağınız, değişiklikleri hayata geçirmek için ne gerektiğini not alın.

4- Dış görünüşünüze özen gösterin
Basit görünebilir ama gerçekte dış görünüm bu zor zamanda çok önemli olacaktır.
Kilo verin. Spor yapın.  Saçınızın modelini tekrar bir gözden geçirin.  Giyiminize özen gösterin.  Kafanızda göz alıcı şekilde çekici olmak isteseniz nasıl olurdunuz onu düşünün.   Eğer kafanızda netleştiremiyorsanız televizyon ve dergilerdeki moda bölümlerinde çekici kişilerin nasıl göründüklerine bakın.

Sonra gidip bu görünümü hızlıca yeni kişisel görünümüz haline getirin. (Bu size hem güven hem de eşinize bildiğiniz her türlü pozitif sinyalleri verecektir)

5-  Eski acıların hepsini temizleyin.Eşinizin içinde size karşı taşıdığı kırgınlıkları, şikayetleri, kızgınlıkları bir listede toplayın ve karşısında bir de kendi listenizi yapın. 
Sonra oturup karşılıklı yanlış anlamaları, yanlış algıları ve hataları tartışın. Eleştirmeden, suçlamadan, öfkelenmeden.  Birbirinizi dinleyin. Birbirinizin sözünü kesmeyin.
Sadece bu çıkmaza girmenizdeki problemlere katkısı olan hatalarınızı anlamayı hedefleyin. Gördüğünüz her hata için özür dilemekten çekinmeyin. Hata yapmanın öğrenmenin bir parçası olduğunu aklınızdan çıkarmadan, hatalarınızdan öğrenmek için bir görüşünüz olduğunu belli edin. Eğer eşiniz sizden vazgeçmeyi düşündüyse, bu duruma gelmenizin sebebi bu konulara özen göstermediğiniz için. Yalvarmak, kavga etmek ve karşı suçlamalar yapmaktan kesinlikle kaçının.  Sizi hiçbir yere götürmeyecek bir araca binmeye benzer bu.

6- Kendinize güvenin
Tüm bu çabayı gösterirken moralinizin yerinde olması çok önemli. Sık sık " Ben bunu başarabilirim”  “Bu sorunun üstesinden gelebilirim” şeklinde olumlu cümleler kurun.  Zira bu mantralar özgüveninizin azalmasını ve zayıflık anları yaşamanızı engelleyecek en önemli bilinçaltı sözleridir. Gün içerisinde birçok kez tekrarlayın. Başarılı insanlar %80 çözüme odaklanırlar. Siz de tüm enerjinizi gelmek istediğiniz noktaya odaklayın. Eğer derinde bir yerlerde değersiz olduğunuzu düşünüyorsanız bu düşünceyi acilen değiştirmeniz gerekir.
 
7- Evlilik ilişkilerinde iyi ve başarılı olmak için gerekli olan becerileri öğrenin
Bir ilişkiyi sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için bazı gerekli becerilere sahip olmanız gerekir. Çoğu kişi bunlardan yoksun şekilde ilişkilere başlar. Birlikte kişisel gelişim kaynaklarına yönelebilirsiniz. 
İhtiyacınız olan becerileri, denenmiş yöntemlerle sizlere öğretebilecek ve yeni bakış açıları sunacak profesyonel bir aile danışmanı ile görüşebilirsiniz.
Unutmayın şu anda bulunduğunuz durumda birçok kişi bulundu ve sadece yeterli özeni gösterenler halen evliliklerine sağlıklı bir şekilde devam ediyorlar.
Sevgiyle kalın.

Yonca Sargın
Aile Danışmanı-Sosyolog


Yazar Hakkında:
1973 İstanbul doğumlu olan Yonca Sargın, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü mezunudur. Akdeniz Üniversitesi'de 2010 yılında MBA yüksek lisansını tamamlamış, 2016 yılında Marmara Üni. MÜSEM'de; evlilik ve boşanma terapisi, evlilik öncesi danışmanlık, cinsel terapi, boşanma sonrası çift ve bireysel terapi, boşanma sonrası çocuk uyumu, yas terapisi, ergen terapisi, bireysel terapi, doğum sonrası çiftlerin yeni düzene uyumu konularını içeren, MEB onaylı, Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak, uluslararası Aile Danışmanı sertifikasını almıştır. Bunun yanı sıra Bilgelik Enstitüsü'nden Aile ve Çift terapisi sertifikası, Wisc-r ve birçok psikolojik testleri uygulayıcı sertifikasına sahiptir. Uyguladığı diğer testler; Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Arzu Listesi, Gessel Gelişim Figürleri Testi, Beier Cümle Tamamlama, Louisa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi, D2 Dikkat Testi, Burdon Dikkat Testi,Frankfurter Dikkat Testi,Catell 2-A Zeka Testi, Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Sınav Kaygısı Ölçeği, Raven Progressive Matris Testi. 
Yonca Sargın çalışmalarına Antalya'da devam etmektedir.


Randevu için; +90 533 746 23 08 numaralı telefondan ve WhatsApp'dan ulaşabilirsiniz.

Facebook: https://www.facebook.com/yoncasarginailedanismani/
Instagram: https://www.instagram.com/yoncasarginailedanismani/?hl=tr

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCGAUKhe7PAnQtSI_RKaWhMw

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KADINLARIN İHANETİ

WISC-R ZEKA TESTİ NEDİR?