ERGENLERİ ANLAMAK




Ergenlik; çocukluk ve yetişkinlik arasındaki gelişimsel bir geçiş sürecidir.
G.Satenley Hall – ki kendisi hem psikolojide, hem eğitimde hem de popüler kültürde ergenlik temalarını şekillendiren olağanüstü bilgisiyle tanınmaktadır – ergenlik dönemini; 12-13 yaşlarında erinlikle başlayan ve en geç 22-25 yaşlarına kadar uzayabilen bir süreç olarak tanımlamaktadır.

Ergenliğin ilk dönemlerinde, ergenler bedenlerindeki değişim ve gelişim üzerinde yoğunlaşırlar. Hızlı fiziksel gelişimlerine uyum ve bu değişiklikler ile baş etme çabaları hakimdir. Devam eden süreçte ise; karşı cinse aşık olma, mahcubiyet, çekingenlik, aşırı hayal kurma, tedirginlik, huzursuzluk, yalnız kalma isteği, çalışmaya karşı isteksizlik, çabuk heyecanlanma, mutluluktan havaya uçma, hoşnutsuzluk, kederli hal, melankoli gibi birçok duygusal iniş-çıkışlar yaşarlar. Bu duygusal dalgalanmaların şiddeti, yaş gruplarına, okula devam edip etmemelerine, ailelerin geliştirdiği tutumlara, sosyal ve kültürel çevrelerine, ergenlerin sahip oldukları bireysel zekalarına ve çevreleri tarafından kabul edilme derecelerine göre değişiklik gösterir.

Ergenlik, ebeveynlerine bağımlı yaşanılan çocukluk sürecinden kendini özgürleştirme,  ebeveynlerinin değer sistemlerini sorgulama, terk etme ve yetişkinliğe doğru bir geçiş sürecidir. Ergen, bu dönemde birkaç yakın arkadaş edinir ve sıklıkla onlarla zamanını geçirmek ister. Anne baba ile geçirilen süre azalır.   Ailenin bu dönemde anlayışlı olup, ev kurallarını, çocuğa karşı davranışlarını ve yaklaşımlarını, ergen çocuğun gelişim düzeyine göre değiştirmesi gerekir.
Bu dönemde ergen, yaşamı boyunca taşıyacağı kimliği arama sürecine girer. Seçtiği modelleri; sporcu, şarkıcı, arkadaş, kardeş gibi, tek bir benlik üzerinde birleştirmeye çalışır ve çoğunlukla kimlik karmaşasına düşer. Çünkü bu çabası, kendi içsel beklentisinden ziyade, sosyal dünyanın beklentileri doğrultusundadır. İdollere ve otoritelere karşı hem bir özenme hem de reddetme vardır.  Hormonlarındaki değişimle de beraber birçok konuda gel-git yaşar.

Özellikle bebeklik dönemindeki temel ihtiyaçları sevgiyle karşılanmış, çocukluk döneminde merakını gidermesine izin verilmiş, özgüven temelleri ve sevgi temelleri sağlam atılmış ergenler, bu dönemi daha rahat geçirirler.

Peki bu dönemde ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı?
Öncelikle çocuğun ilgisi doğrultusunda bir hobi edinmesi sağlanabilir. Örneğin keyif aldığı bir spor aktivitesi, ilgilendiği bir enstrümanı çalmayı öğrenmesi, resim yapması, heykel çalışması ve buna benzer hobiler olabilir. Bu konularda ergenleri, aile desteklemeli ve hobi ve faaliyetlerine ilgi göstermelidir.
Arkadaşları ve fikirleri ile ilgili, aileler, ergenlik dönemindeki çocuklarını dinlemeli, farklı görüşlerine saygı duymalıdır. Çocuklarının büyüdüğünü ve geliştiğini kabul etmeli, iletişim ve tartışmalarda sakin ve yapıcı olmalı, vaaz verici bir tarzda konuşmamalıdırlar.
Bu dönemde ergenin bireysel kimliğini oluşturmaya çalıştığı, ailesinin de kabulüne ve takdirine ihtiyacının olduğu asla unutulmamalıdır. Ergen bu dönemde hem arkadaşlarının onayına ihtiyaç duyarken, aynı zamanda ailesinin sevgi ve güvenini de arkasında hissetmek ister.

Ergenlik yolculuğunda, ergene yapılabilecek en büyük yardım;  onun sevildiğini, fark edildiğini, önemli olduğunu, kendisine güvenildiğini ve sorumluluklar verildiğini hissettirmek ve anlatabilmek olur.

Unutulmamalıdır ki, bebek doğduğundan itibaren, yaklaşımlarımız ne kadar sağlıklı olursa, iletişimimiz ne kadar güçlü olursa, bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yetişkinliğe geçişte yaşanılan krizler de o kadar kolay atlatılır.


Yonca Sargın
Aile Danışmanı-Sosyolog

Yazar Hakkında:
1973 İstanbul doğumlu olan Yonca Sargın, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü mezunudur. Akdeniz Üniversitesi'de 2010 yılında MBA yüksek lisansını tamamlamış, 2016 yılında Marmara Üni. MÜSEM'de; evlilik ve boşanma terapisi, evlilik öncesi danışmanlık, cinsel terapi, boşanma sonrası çift ve bireysel terapi, boşanma sonrası çocuk uyumu, yas terapisi, ergen terapisi, bireysel terapi, doğum sonrası çiftlerin yeni düzene uyumu konularını içeren, MEB onaylı, Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak, uluslararası Aile Danışmanı sertifikasını almıştır. Bunun yanı sıra Bilgelik Enstitüsü'nden Aile ve Çift terapisi sertifikası, Wisc-r ve birçok psikolojik testleri uygulayıcı sertifikasına sahiptir. Uyguladığı diğer testler; Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Arzu Listesi, Gessel Gelişim Figürleri Testi, Beier Cümle Tamamlama, Louisa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi, D2 Dikkat Testi, Burdon Dikkat Testi,Frankfurter Dikkat Testi,Catell 2-A Zeka Testi, Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Sınav Kaygısı Ölçeği, Raven Progressive Matris Testi. .
Yonca Sargın çalışmalarına Antalya'da devam etmektedir. 


Randevu için; +90 533 746 23 08 numaralı telefondan ve WhatsApp'dan ulaşabilirsiniz.

Facebook: https://www.facebook.com/yoncasarginailedanismani/
Instagram: https://www.instagram.com/yoncasarginailedanismani/?hl=tr

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCGAUKhe7PAnQtSI_RKaWhMw

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UÇURUMA DOĞRU GİDEN EVLİLİĞİ KURTARMA ÇABALARI

KADINLARIN İHANETİ

WISC-R ZEKA TESTİ NEDİR?